Historisch kassencomplex te Beetsterzwaag
 

Tropische kas

De Tropische kas is gebouwd in 1869 als koude kas of oranjerie en in 1930 verbouwd tot tropische kas. Omstreeks 1900 is het ketelhuis aan de noordkant tegen de kas aangebouwd voor de grote cokeskachel die de kas verwarmde. In de tweede Wereld Oorlog werd er op turf gestookt. In 2003 werd er een moderne HR-verwarmingsketel ge´nstalleerd, die heel wat kleiner is dan de oude. Het gebouw is nu in gebruik als opslagruimte.

De kas bevat geen historische verzameling meer, want wat in de tijd van de jonkheren en baronnen qua planten nog bijzonder was is nu in elk tuincentrum te koop!
Er is wel een aantal historische planten die door hun ouderdom en grootte speciaal zijn: zoals de Koffieboom en de Bougainvillea.

Het achterste gedeelte van de kas is het warmst. Hier is het echte tropische regenwoud met planten met luchtwortels die veel vocht nodig hebben. We streven naar een luchtvochtigheid van minimaal 60%. In dit gedeelte van de kas staan orchideeŰn, tillandsia┤s, vleesetende planten en de hertshoornvaren. T.b.v. de vleesetende planten staan er jampotjes met rottend fruit. Daarmee worden fruitvliegjes gekweekt.

In het voorste gedeelte vindt u tropische succulenten en planten die een minder vochtige omgeving nodig hebben.

terug